Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Május 08. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: TMKI

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlat Szekszárdon

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlat Szekszárdon

Komplex gyakorlatot tartott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főfelügyelősége a Tolnatej ZRt-nél május 5-én.

A gyakorlat célja volt, hogy begyakorolják a veszélyes anyag tárolása és felhasználása során bekövetkezett ipari baleset következményeinek felszámolását, az elsődleges életmentési, műszaki mentési, lakosságvédelmi, kárfelszámolási, területbiztosítási feladatokat.

A gyakorlatok lehetővé teszik, hogy a védekezésben résztvevő szervek, szervezetek felkészülhessenek egy esetlegesen bekövetkezett baleset kárfelszámolási feladatainak ellátására.

Az üzemben ammóniás hűtési technológiát alkalmaznak, melynek szakszerű és biztonságos működéséért az üzem felelős. A rendszer jól és biztonságosan működik, melynek szabályszerűségét a katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi. A balesetek bekövetkezésének valószínűségét azonban nem zárhatjuk ki teljesen, a gyakorlat szerint ma egy bonyolult káreseményt kellett az üzem dolgozóinak és a beavatkozó egységeknek felszámolniuk.

Az alapvető problémát a hűtőrendszer csővezetékének törése miatti cseppfolyós ammónia kiszabadulása okozta. A súlyos baleset felszámolása érdekében az üzem dolgozói megkezdték a kárfelszámolást és értesítették a katasztrófavédelmet. Közben a csomagolóüzemben a felújítási munkálatokat végzők a szivárgó ammónia miatt megijedtek, és mindent hátra hagyva kimenekültek az épületből, ennek következtében a lánghegesztő tüzet okoz. A riasztásnak megfelelően a szekszárdi és bonyhádi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, majd a szabályoknak megfelelően végezték a kárelhárítást. A katasztrófavédelmi mobil labor meghatározta az ammóniafelhő terjedésének mértékét, ezzel segítve a műszaki mentés vezetőjének munkáját. A megyei mentőszervezet pedig az elöntött terület nagyságáról és a veszélyeztetett területről légi felderítést végzett drón segítségével.

A polgári védelmi szakterületnek az esetleges lakosságvédelmi feladatok meghatározása mellett áradás miatti homokzsákolás adott feladatot. A több napja tartó heves esőzés következtében a Szekszárdi Séd patak és az üzem mellett húzódó vízelvezető árok megáradt, és veszélyeztette a környező gazdálkodó szervezeteket. A homokzsákolással történő védekezési munkálatokat a járási és a megyei mentőcsoport tagjai végezték.

A komplex gyakorlaton a fentiek alapján több helyszínen zajlottak az események. A káresemény sikeres felszámolását az összehangolt, pontos feladatellátás tette lehetővé. Elsődleges feladat volt a telephelyen a veszélyes anyag lekötése, a raktárban keletkezett tűz megfékezése, valamint az üzem dolgozóinak biztonságos helyre történő eljuttatása.

A gyakorlatot dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, igazgatóhelyettes megfeleltre értékelte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.