Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Augusztus 25. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Járványokat okozhatnak a hajléktalanok

Járványokat okozhatnak a hajléktalanok

A hajléktalan emberek között világszerte nagyobb a tbc és a hepatitis C fertőzések száma, ami világméretű járványokat okozhat - mutatott rá egy új kutatás, amelynek eredményéről a Fox News számol be.

A hajléktalanok által hordozott betegségek szélesebb körű járványokhoz vezethetnek, mint azt korábban gondolták.

Seena Fazel, az Oxford Egyetem tudományos főmunkatársa és csapata a hepatitis C, a HIV és a tbc előfordulás arányait vizsgálta 1984-2012 között a hajléktalanok körében.

Azt találták, hogy a tbc előfordulása negyvenhatszor, a hepatitis C pedig négyszer volt magasabb a hajléktalanok körében, mint az általános lakosság soraiban az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában az előbbi harmincnégyszer, az utóbbi ötvenszer volt nagyobb.

A HIV fertőzést illetően nincsenek pontos adatok, becslések szerint a betegek száma akár húsz szorosa is lehet a hajléktalanok között.

Az ENSZ becslése szerint világszerte 100 millió ember él az utcán. A betegségek és a korai halálozások pedig különösen magasak ebben a csoportban. Mivel pedig a tbc tüsszentéssel terjed, könnyen széles körű járványhoz vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.