Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Április 29. 09:13, péntek | Helyi
Forrás: magyarhirlap.hu

Folyamatosan bővülő német iskolák

Folyamatosan bővülő német iskolák

Hamarosan befejeződik Szekszárdon a Magyarországi Német Színház épületegyüttesének felújítása, a projektet a kormány kétszázmillió forinttal támogatta

– erről is beszélt a Magyar Hírlapnak Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

– Hol tart a szekszárdi színház felújítása?

– Túl vagyunk a félidőn, s ha nem jön semmi közbe, július végére befejeződik a Magyarországi Német Színház épületegyüttesének felújítása. A nyitóelőadáson egyébként Gotthold Ephraim Lessing ötfelvonásos drámai költeményét, a Bölcs Náthánt mutatják be.

– Miért pont ezt választották?

– E mű a felvilágosodás szellemét tükrözi. Fő üzenete a vallási türelem és megértés, s költői kifejezése a keresztények, a zsidók és a muzulmánok közötti békének. Fontos szempont az is, hogy e színdarab volt az, amelyet több mint két évtizede először láthatott a frissen átvett színházban a közönség.

– Mennyibe került a felújítás?

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kétszázmillió forintos támogatást kaptunk, s most úgy tűnik, ez az összeg elegendő lesz. De nem csak ide jutott az idén forrás, több száz millió forintos fejlesztések folynak még. A tervek között szerepel a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábor felújítása, amely ősszel kezdődhet. E célra a tárca kilencvenmillió forintot szánt.

– A közelmúltban a német szövetségi belügyminisztériumtól kaptak csaknem harmincezer eurót. Ezt mire fordítják?

– E keretből ötvenöt hazai német kultúrcsoport felszerelése bővülhet. Mivel e szervezetek általában nem részesülnek állami támogatásban, nekik a fő bevételi forrást a pályázatok jelentik. Látszólag apróságokról van szó – például pár trombita, hegedű, nagybőgő, tucatnyi kórusi egyenruha –, de ez helyben rengeteget számít.

– Miként áll a jövő évi büdzsé?

– Erről még tárgyalunk, a nemzetiségi szószólók próbálnak pluszforrásokat szerezni. Akkora, valóban jelentős mértékű emelésre, amekkorát tavaly és idén láttunk, nincs mód, de ha ezt a szintet bővíteni tudjuk, már megnyugtató. A 2017-es költségvetés kapcsán azt szeretnénk elérni, hogy egyszerűsödjön az állami támogatásra vonatkozó szabályozás. Jó lenne az is, ha egy nemzetiségi önkormányzat akár több évre is félretehetné a támogatások megmaradt részét. Ilyesmire jelenleg nincs lehetőség.

– Mire kell a pluszforrás?

– Kulturális autonómiánk bővítése jegyében újabb települési német önkormányzatoknak adtunk hozzájárulást, hogy azok összesen hat nevelés-oktatási intézményt vegyenek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Ezzel a következő tanévtől már negyvenötre emelkedhet iskoláink, óvodáink száma. Az intézmények fenntartása fontos, ehhez mindenképpen kiegészítésre lenne szükség. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/53626/Folyamatosan_bovulo_nemet_iskolak#sthash.jTZonyB2.dpuf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a