Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Május 11. 07:51, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu

Egy elítélt tartott drogprevenciós előadást a diákoknak

Egy elítélt tartott drogprevenciós előadást a diákoknak

Rendhagyó drogprevenciós előadáson vettek részt a Csapó Dániel Középiskola diákjai a szekszárdi börtönben. Egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt férfi beszélt nekik a veszélyekről.

Börtönlátogatáson jártak a szekszárdi Csapó Dániel Középiskola rendészeti képzésre járó diákjai a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A fiatalokat végig vezették az intézményen, betekintést kaptak annak szigorú működésébe, majd egy elítélt tartott nekik drogprevenciós előadást.

A 39 éves fogvatartott hétéves fegyház büntetését tölti a börtönben, amelyből 22 hónapot már leült. Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt ítélték el. Elmondta, hogy a kilencvenes években került kapcsolatba a drogokkal. – Mint mindenki, én is marihuánával kezdtem, aztán aktív kokainfogyasztóvá váltam – mondta a férfi. Elmesélte, hogy óriási anyagi ráfordításra volt szükség, nagyon lecsúszott, ez az út pedig egyenesen vezetett a bűnözéshez.

A férfi korábban az üzleti életben mozgott, ahol szintén sok szerhasználóval került kapcsolatba. Elmondta, hogy számtalan alkalommal tárgyalt úgy, hogy „be volt tépve”. Rendkívül „felspannolt” állapotban érezte magát, sikereket ért el, hiszen a kokain feloldotta benne a gátlásokat, könnyebben, eredményesebben kommunikált. Ugyanakkor arra figyelmeztette a fiatalokat, hogy ne ez legyen a siker ára.

– Mindennapi fogyasztóként csak a pénz szabhat gátat a szerhasználatnak, ám ha van pénz, nincs kontroll. Aktív kokainfogyasztóként havonta körülbelül félmilliót költöttem drogra, de amikor ment a szekér, meg sem éreztem ezt a kiadást – döbbentette meg hallgatóságát a férfi. Aztán jött a fordulat. Egyszer csak azt vette észre, hogy senki sincs körülötte. Egyre több időt tölt a rendőrségen, egyre több eljárás indul ellene. Két ember maradt, akiket barátjának tudhatott. Mindketten ügyvédek, akik a bíróság előtt képviselték. Végül a börtönben kötött ki, ahol most már egy új életre készül.

Tudja, hogy nehéz lesz visszailleszkedni, ehhez valószínűleg lakhelyet is kell változtatnia, de elszánt, vannak tervei. Most 14 éves gyermeke előtt is szeretne jó példával elől járni a szabadulás után. Ma már a kábítószer sem hiányzik neki, sőt 22 év után a cigarettát is letette. A börtönben töltött idő miatt pedig nem a kihagyott bulikat sajnálja, hiszen tudja: azt az időt vesztegeti el önhibájából, amelyet a szeretteivel tölthetne. De erre is csak a rácsok mögött ébredt rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.