Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Április 27. 07:40, szerda | Helyi
Forrás: TMKI

„Diszkóbaleset” a Szent István téren

„Diszkóbaleset” a Szent István téren

Összetört autók, sikoltozás, úttesten fekvő és roncsokba beszorult sérültek, szirénázó rendőr-, mentő és tűzoltóautók, valamint a legsúlyosabb sérültért érkező mentőhelikopter.

Ez a látvány fogadta azt a több száz embert, aki kilátogatott tegnap Szekszárdon a Szent István térre.

A gyakorlat során egy diszkóbalesetet szimuláltak azok a szervezetek, akik éles helyzetben is együttműködnek a kárfelszámolás során. A fiatalok és a felnőttek így betekintést kaptak abba a munkába is, amelyet a tűzoltók, a rendőrség, a mentősök, a mentőmotoros szolgálat, a légimentők a balesetek helyszínén végeznek. A statisztákat a Vöröskereszt önkéntesei adták, ők ezúttal is rendkívül hitelesen, egy összeszokott csapathoz méltóan, talpig „véresen” játszották a szerepüket.

A bemutató során a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a 14-18 év közötti fiatalokra, felhívva figyelmüket a tudatmódosító szerek használatának veszélyeire, illetve ezen szerek hatása alatt bekövetkező cselekedetek, balesetek következményeire, arra, hogy egy rossz döntés akár az életükbe is kerülhet.

A rendezvény másik célja kihangsúlyozni a stroke-nak, mint hirtelen fellépő állapotnak a jelentőségét, felismerését, és ami a legfontosabb, az időben történő kezelésének a fontosságát. Csötönyi László, a Rádió Antritt műsorvezetője a stroke tüneteiről, a megelőzés és az időben érkező orvosi ellátás fontosságáról beszélgetett dr. Tusa Csaba neurológus szakorvossal, dr. Szigeti József kardiológus főorvost pedig a pitvarfibrilláció és a stroke kapcsolatáról faggatta. Benkő József, vezető mentőtiszt a stroke esetén beérkező hívások tapasztalatairól beszélt.

A képzelt balesti szituáció szerint az egyik autó sofőrje autóvezetés közben stroke-ot kapott, ezért megállt a forgalmi sávban, a felesége kisegítette az autóból, a járműtől távolabb leültette, majd mentőt hívott hozzá. Mindeközben a diszkóból útnak indult, tudatmódosító szerek hatása alatt álló fiatalok a forgalmi sáv közepén álló autóba rohantak, és közben egy motorost is elsodortak. A balesetben négyen sérültek meg súlyosan, hármat a tűzoltóknak kellett kivágniuk a roncsokból. A legsúlyosabb sérültet mentőhelikopter szállította kórházba, a diszkóból elinduló fiatalok egyikén azonban már nem lehetett segíteni, ő a helyszínen életét vesztette.

A szimuláció narrátora dr. Merész Márton sürgősségi szakorvos volt, aki felhívta a jelen lévő fiatalok figyelmét a tudatmódosító szerek veszélyeire. A sürgősségi szakorvos elmondta, hogy ezeknek a szereknek a veszélye leginkább abban rejlik, hogy nem ismerjük az összetevőiket, és hogy azok együttesen milyen hatással vannak a szervezetünkre. Annyi azonban bizonyos, hogy a reakcióidőt csökkentik és a józan ítélőképességünket is negatívan befolyásolják.

A bemutató legsokkolóbb jelenete az volt, amikor a balesetben elhunyt fiatalt a temetkezési vállalat furgonja elszállította a helyszínről, közben a hangszórókból a lány utolsó szavai szóltak: „ne higgyétek, hogy ti kivételek vagytok”.

Végül a balesetben elhunyt civilekért, tűzoltókért, rendőrökért és mentősökért száz hófehér lufi szállt fel a magasba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a