Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 11. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Büntetéssel csökkentenék az óvodai mulasztást

Büntetéssel csökkentenék az óvodai mulasztást

Az idei tanév első felében mintegy 5600 gyerek esetében szüneteltették az iskoláztatási támogatást, vagyis tovább csökkent az iskolai mulasztások száma. Jövő januártól az óvodás gyermekek családjától is megvonják a pénzt, amennyiben a gyermek húsz napnál többet hiányzik igazolatlanul az óvodából – értesült aMagyar Nemzet.

Nem csak az iskolakerülést, de az óvodai mulasztásokat is lehet majd pénzmegvonással szankcionálni a kötelező óvodába járás szeptemberi bevezetésével. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Ifjúságért és Családügyért Felelős Államtitkárságára hivatkozva a lap közölte: amennyiben az óvodás gyerek igazolatlan hiányzása meghaladja az öt nevelési napot, a jegyző figyelmezteti a szülőt a mulasztásra, illetve annak következményeire.

Amennyiben ennek ellenére a hiányzások mértéke eléri a 20 napot, akkor 2016. január 1-jétől az óvodás gyermekek esetében is lehetőség lesz a családi pótlék folyósításának szüneteltetésére. Jelenleg 316 ezer gyermek jár óvodába, a becslések szerint szeptembertől további 20-25 ezer fővel nő az óvodások száma, vagyis az intézkedés mintegy 340 ezer gyermeket és családját érinti majd.

Az idei tanév első felében tovább csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma, az első félévben csupán 5613 gyermek esetében kellett megvonni az iskoláztatási támogatást, mert 50 óránál többet hiányzott igazolatlanul. A Novák Katalin vezette államtitkárság szerint a 2009–2010-es tanévhez képest – amikor a családi pótlék folyósítása még nem volt iskoláztatáshoz kötve – a 2013–2014-es tanévre csaknem felére, közel 14 ezer fővel csökkent a mulasztók száma, és a csökkenő tendencia a jelenlegi tanév első félévében folytatódott.

A kormány 2011-ben kötötte a rendszeres iskolába járáshoz az iskoláztatási támogatás – közismert nevén a családi pótlék – folyósítását. A 2009–2010-es tanévhez képest a 2011–2012-es tanévre mintegy 22 százalékkal mérséklődött a mulasztások száma, majd az újabb jogszabály-szigorításnak köszönhetően a 2012–2013-as tanévre további 15 százalékkal csökkent az ötvennél több igazolatlan órával rendelkezők aránya az 1–12. évfolyamos diákok körében. A tavalyi tanévben újabb 15 százalékos csökkenést regisztráltak.

A 2011–2012-es tanévben a támogatás folyósítását még csak felfüggesztették, ami azt jelentette, hogy a család fél éven keresztül nem jutott hozzá a pénzhez, ám ha ez idő alatt a gyerek rendszeresen járt iskolába, visszamenőleg megkapták az ellátást, illetve a rászoruló gyermek a felfüggesztés ideje alatt természetbeni juttatás formájában jutott hozzá. A 2012 szeptemberében életbe lépő változás értelmében a családi pótlék folyósítását már szüneteltetni kell, az elvont összeg a folyósítás újbóli megindítása után sem jár vissza, és a szünetelés időtartama alatt természetben sem lehet támogatást adni. A kormány korábbi döntése értelmében 2013 szeptemberétől az a közfoglalkoztatott, aki nem gondoskodik tanköteles gyermeke rendszeres iskolába járásáról a munkáját és a keresetét is elveszítheti három hónapra.

A Belügyminisztériumtól kapott legfrissebb adatok szerint eddig 578 ember közfoglalkoztatási jogviszonyát kellett azonnali hatállyal megszüntetni azért, mert a gyermeke mulasztott. Az adatok azt mutatják, hogy a szankció elérte a célját, ugyanis folyamatosan csökken a szabályszegők száma: a törvénymódosítás után, 2013 utolsó három hónapjában még 246 embert zártak ki a közfoglalkoztatásból, a következő, teljes évben csak 287 emberrel szemben kellett alkalmazni ezt az intézkedést. Ez év első három hónapjában már csupán negyvenöt embert zártak ki hasonló okok miatt, vagyis a kezdeti időszak 70-80 fős havi átlaga az idei évre 15 főre csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.